Gouden Suikerbiet Filmcompetitie

‘Moving Landscapes’ winnaar Gouden Suikerbiet

De korte documentaire Moving Landscapes van regisseur Froukje van Wengerden is zaterdagavond uitgeroepen tot winnaar van de Gouden Suikerbiet. Dat gebeurde tijdens openluchtbioscoop Zienemaan & Sterren dat op 2, 3 en 4 september plaatsvindt op het voormalige Suikerunie-terrein in Groningen. Van Wengerden wint een suikerbiet en een geldprijs van 500,- euro.

De Gouden Suikerbiet is een prijs voor de beste korte film in Noord-Nederland. Noordelijke filmmakers konden tot 1 augustus hun beste film insturen. De film moest daarbij opgenomen zijn in Noord-Nederland of de maker moest uit het Noorden afkomstig zijn. Bovendien mocht de film niet langer dan tien minuten zijn. De prijs is door de organisatie van Zienemaan & Sterren in het leven geroepen om jonge filmmakers te ondersteunen en ruimte te bieden aan nieuw talent.

Inzendingen

Zienemaan & Sterren kreeg in totaal dertig inzendingen uit Groningen, Friesland en Drenthe binnen. Van alle inzendingen gingen er vijf door naar de volgende ronde.

De winnaar werd uiteindelijk gekozen door een jury bestaande uit Kirsten Ruber (directeur
Go Short – International Short Film Festival Nijmegen), Miklós Kiss (Docent film- en mediastudies aan de Rijksuniversiteit Groningen) en Barend de Voogd (Filmjournalist en hoofdredacteur Schokkend Nieuws).


Juryrapport
De jury kiest voor deze documentaire vanwege ‘
de adembenemende cinematografie en het poëtische karakter van de film’. ‘Moving Landscapes neemt je mee op reis door een wereld die enerzijds realistisch is, anderzijds aanvoelt als een droom’, aldus de jury.

Regisseur Froukje van Wengerden is afkomstig uit het Friese Ferwert. Ze studeerde Media & Cultuur aan de UvA en volgde een Master Filmstudies in Antwerpen. Daarna studeerde ze Regie Documentaire aan de Nederlandse Filmacademie.

Gouden Suikerbiet

And the nominees are…

* Filmcollectief Natte Haring met ‘Drie Mensen Vinden een Auto’
* Ismaël Lotz met ‘The Joe Show’
* Joren Molter met ‘Konijn’
* Froukje van Wengerden met ‘Moving Landscapes’ 
* Lex Vesseur met ‘Happiness Soap (pilot)’

Zienemaan & Sterren, de openluchtbioscoop op het oude Suikerunieterrein, lanceert dit jaar een nieuw programma-onderdeel: de Gouden Suikerbiet Filmcompetitie. Een wedstrijd waarmee filmmakers uit Noord-Nederland worden uitgedaagd een kortfilm in te sturen en mee te dingen naar de Gouden Suikerbiet. De winnaar ontvangt een vergulde Suikerbiet en een prijs ter waarde van € 500,-. Bovendien wordt de winnende film op zaterdagavond vertoond aan een groot publiek tijdens de komende editie van Zienemaan & Sterren op 2, 3 en 4 september 2016.

De organisatie dankt alle filmmakers voor hun inzendingen. Bovengenoemde filmmakers zijn genomineerd voor de allereerste Gouden Suikerbiet Filmcompetitie. Wie er met de prijs naar huis gaat wordt tijdens Zienemaan & Sterren op zaterdag 3 september bekend gemaakt door de Gouden Suikerbiet jury:

* Kirsten Ruber (directeur Go Short – International Short Film Festival Nijmegen)
* Miklós Kiss (docent Film- en Mediastudies aan de RuG)
* Barend de Voogd (filmjournalist en hoofdredacteur Schokkend Nieuws Filmmagazine)

Naast het winnen van de felbegeerde prijs wordt de winnende kortfilm direct vertoond op het grote filmscherm. Benieuwd wie er met de vergulde suikerbiet vandoor gaat? Koop je kaarten voor de Zienemaan zaterdag en maak het live mee.

Wereldklasse en lokaal talent
Naast de internationale festivalhits die worden geselecteerd voor het hoofdprogramma, biedt Zienemaan & Sterren in 2016 extra ruimte voor lokaal talent. “Het is mooi om films van wereldklasse te kunnen vertonen, en dat blijven we zeker doen, maar het is extra mooi als je ook de kleinere films een podium kan bieden. Vorig jaar werkten we samen met kunstacademie Minerva en na elke kortfilm klonk een groot applaus. Dit willen we uitbreiden door iedereen de mogelijkheid te geven om zijn of haar film in te zenden,” aldus Harmen Huizenga, programmeur van Zienemaan & Sterren.

De termijn voor inzendingen voor de Gouden Suikerbiet liep tot 1 augustus 2016.

Zienemaan 2015