filmarchief


Het filmprogramma van Zienemaan 2013
In 2013 werden voor het eerst ook films vertoond op het dak van het Infocentrum op de Grote Markt. Hieronder de lijst met vertoonde films, aangevuld met de films die vertoond werden op de grasweide van het Ebbingekwartier.

 

7 juni Grote Markt: OH BOY (Jan Ole Gerster, Duitsland, 2012)

Uitverkocht

 

 

Klik hier voor meer informatie

 

12 juli Grote Markt: YOUR SISTER’S SISTER (Lynn Shelton, VS 2011)

Uitverkocht

 

 

“A tough, tender, deeply satisfying romantic comedy that is also bruisingly funny” Rolling Stone Magazine

 

Klik hier voor meer informatie

 

2 aug Grote Markt: MUD (Jeff Nichols, VS 2012)

Voorpremière - Uitverkocht

 


 

 

Klik hier voor meer informatie

 

Ebbingekwartier, vrijdag 30 augustus: JACKPOT (Magnus Martens, Noorwegen 2011)

Noors gesproken, Engels ondertiteld, 90 minuten

 


 

Jackpot opent letterlijk met een knal en als het gruis is neergedaald ligt Oscar in een sleazy stripclub als enige overlevende tussen de lijken, met op zijn rug een zwaarlijvige stripper en onder zijn arm een jachtgeweer. Hoe dat te verklaren aan de Noorse politie die op dat moment binnenvalt?

 

Wanneer Oscar op een klassieke, stoïcijnse manier aan de tand wordt gevoeld en via flashbacks het verhaal wordt ontrafelt, valt de rechercheur van de ene verbazing in de andere. Voordat Oscar werd opgepakt werkte hij als ‘manager’ in een troosteloze fabriek in een uithoek vlakbij de Zweedse grens, waar ex-gedetineerden aan een lopende band plastic kerstbomen produceren. Met de criminelen Thor, Billy en Tresko zet hij geld in op een voetbalmatch en prompt zijn de mannen een enorm geldbedrag rijker. Maar een jackpot van 1.739.361 Noorse Kronen blijkt nog niet zo makkelijk door vieren te delen… Dat is het moment dat de ‘fun begins’ en de houtversnipperaar en het spijkerpistool ook voor andere doeleinden gebruikt gaan worden.

 

Jackpot lijkt hier en daar het Noorse antwoord op Fargo en The Usual Suspects. Het is een film overgoten met die heerlijke Scandinavische saus van zwarte humor, een snelle montage en sneeuwrijke landschappen. Kortom: Zienemaan & Sterren trapt af met een onvervalste, rauwe en bovenal hilarische Noorse crimi!

 

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=uQ46c4QiMaU

 

 

Ebbingekwartier, zaterdag 31 augustus: The Last Elvis (Armando Bo, Argentinië 2012)

Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld, 91 minuten

 

 

Groninger première
“Ik sta op het punt iets groots te doen”, zegt Carlos Gútierrez  tegen zijn moeder. Als Elvis Presley imitator geeft hij in diverse achterafzaaltjes in Buenos Aires iedere avond een optreden als de King of Rock ’n Roll. Altijd met passie en in vol ornaat, in de kenmerkende jumpsuits vol glitterdecoraties, opstaande kraag en klokpijpen. De grootse daad die hij voor ogen heeft komt voort uit zijn obsessie met zijn alter ego. Carlos ís Elvis. “God heeft me zijn stem gegeven, ik hoefde deze alleen maar te accepteren.” En alles moet wijken voor die roeping, zelfs werk en gezin. De eenvoudige fabrieksarbeider verliest meer en meer de realiteit uit het oog, totdat een grote klap hem terugwerpt in zijn vaderrol en hij weer verantwoordelijk wordt voor zijn opgroeiende dochter.

 

Regisseur Armando Bo is vooral bekend als scenarist van Biutiful (Alejandro González Inárritu) maar levert met zijn debuut The Last Elvis een prachtige en tedere karakterstudie af van een man die zich volledig vereenzelvigd met zijn idool. Hoofdrolspeler John McInerny speelt in dit drama een grandioze rol als Argentijnse Elvis-imitator en geeft ‘a knock-out performance’ (Variety) waarop Elvis zelf jaloers zou worden. In fraai belichte scenes, vaak in slow-motion en close-up gefilmd, worden de optredens van Carlos getoond. De film die kalm en vol droogkomische momenten naar de onvermijdelijke apotheose toewerkt, overtuigt met name op de momenten dat Gútierrez de songs van Elvis uit zijn tenen laat komen. Dat wordt genieten als straks ‘You Were Always on My Mind’ over het Ebbingekwartier schalt.

 

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=VcKVAXlwakE

 

Ebbingekwartier, zondag 1 september: Leave Me Like You Found Me (Adele Romanski, VS 2012)

Engels gesproken, geen ondertiteling, 80 minuten

Nederlandse première

 


 

 

 

Het wordt wel de ultieme test in een relatie genoemd: samen een tent opzetten. Ook de hoofdpersonen in Leave Me Like You Found Me ontkomen er niet aan tijdens hun kampeertrip in Sequoia National Park. Het blijkt voor het jonge koppel uit Los Angeles echter het minst grote obstakel te zijn tijdens hun week in de uitgestrekte bossen.

 

 

Erin en Cal zijn een stel dat na een ‘break-up’ periode van een jaar weer samenkomt om de hernieuwde liefde voor elkaar te vieren. Of om deze nog eens extra te testen, dat blijkt de grote vraag. Het begin van de trip is in ieder geval veelbelovend, met enkele fijne wandeltochten, innige omhelzingen en kalme gesprekken. Maar hoe prettig de twee ook met elkaar converseren en hoeveel gelukzalige blikken ze elkaar ook toewerpen, onderhuids blijkt argwaan jegens de ander te broeien. Wat heeft zij het afgelopen jaar allemaal uitgespookt? En met wie heeft hij allemaal gescharreld? Vragen die ze beiden naar de achtergrond weten te verbannen, maar beetje bij beetje sluipt er irritatie in de dialogen en bereikt de spanning tussen de twee zulke hoge waarden dat de prille liefde op knappen komt te staan.

Leave Me Like You Found Me kent een kalm verteltempo en weet via trefzekere dialogen het breekpunt te vinden van twee geliefden die voor elkaar bestemd zijn, maar die tegelijk voelen dat er nog iets in de weg zit om volledig tot elkaar te komen. Met minimale middelen en in een verfrissend losse stijl volgen we Erin en Cal die al wandelend en keuvelend de omgeving en vooral ook elkaar verkennen. Gesitueerd in de overweldigende natuur van het Sequoia National Park, met zijn enorme Redwood-bomen en kabbelende beekjes, krijgen we op subtiele wijze een romantisch verhaal met melancholische ondertoon voorgeschoteld. Een film zo knus als een tweepersoon koepeltentje.

 

Afsluiter openluchtfilmseizoen op vrijdag de dertiende:

13 sept Grote Markt: RESOLUTION (Justin Benson and Aaron Moorhead, VS 2012)

Uitverkocht

 

 

Klik hier voor meer informatie

 

 

 

Het filmprogramma van Zienemaan 2012

Start: 21:00
Entree: Gratis

Een adembenemende thriller die zich afspeelt binnen de muren van een appartementencomplex in Barcelona. Ceasar lijkt aardig en betrouwbaar, maar stiekem zoekt hij mogelijkheden om de levens van anderen te bederven.


Sleep Tight

 

Start: 21:00
Entree: Gratis

Hilarische komedie die je met een andere blik laat kijken naar volksport nummer 1 in Noorwegen. Scandinavische kitch en running-gags vormen het decor van de anti-held die zich als leider van een Curling-team opnieuw uitvindt.

 

 

 

Start: 21:00
Entree: Gratis

Een melancholisch sprookje met wrede ondertoon over een bijzondere vriendschap. In rustig tempo en begeleid door een prachtige soundtrack vertelt de film over drie jongens op avontuur in de weelderige omgeving van de Ardennen.

 

 

 

 

Het filmprogramma van Zienemaan 2011

 

 

 

SUPER

James Gunn, VS 2010


Start: 21:00
Entree:
Gratis
Hilarische superhelden actiefilm met grimmig randje en sterrencast. Deze brutale combinatie van humor en geweld is een culthit in spé. Mis deze eenmalige vertoning niet! Lees meer.

 

 

 

 


FOUR LIONS

Christopher Morris, UK 2010


Start:
21:00
Entree: Gratis
Zelfmoordterrorisme is geen grappig thema, maar Four Lions bewijst het tegendeel. Een verbluffende komedie over een  gedurfd onderwerp. Lees meer.

 

 

 

 

MARY AND MAX

Adam Elliot, Australië 2009


Start: 21:00
Entree: Gratis
Hartverwarmende animatiefilm met melancholische ondertoon over een bijzondere vriendschap. Publieksfavoriet op veel festivals. Lees meer.