12 fun facts over Zienemaan & Sterren

In de afgelopen edities van Zienemaan & Sterren hebben we heel wat mooie momentjes, successen en gekkigheden beleefd. Dingen waar jij als bezoeker misschien geen weet van hebt. Stiekem denken wij dat het best wel geinig is om een kijkje achter de (film)schermen te nemen. Daarom zijn we de archieven ingedoken en hebben onze Zienemaan-veteranen herinneringen voor jullie opgehaald.

1. Alle eerste keren zijn natuurlijk memorabel en tijdens de eerste editie van Zienemaan & Sterren was dat niet anders. Onze vuurdoop vond plaats in 2011 op het Ebbingekwartier. Bezoekers namen zitzakken, tuinmeubilair, banken of zelfs een riksja mee. De toegang was gratis, maar we hadden wel ‘het legendarische donatie kraampje’, dat deels bestond uit ‘vloerkleedkokers’ van vier meter.

2. Die relaxte zitzakken waar jij tijdens de films lekker in wegzakt hebben we op de kop getikt bij een zitzakkengigant in Tynaarloo. Ons ultieme restpartijgelukje.

3. Als we terugdenken aan de allereerste editie, dan denken we ook aan de wegloophond. Fikkie – geef het beestje een naam – heeft na afloop van de film nog een hele tijd op het Ebbingekwartier rondgestruind. Vermoedelijk zoekend naar zijn baasje. We hebben zelfs de dierenambulance gebeld en die zei dat ze de hond kende en dat dit met enige regelmaat voorkwam.

4. Op diezelfde editie waren we straal vergeten eten te regelen voor de hardwerkende crew. Van fouten leert men, want tegenwoordig is het net De Dik Voormekaar Show.

5. Op de tweede editie op het Ebbingekwartier hadden we een kleurrijke ‘fotobooth’ gecreëerd met op de achtergrond een supertof graffiti kunstwerk dat was gebaseerd op de toenmalige kleuren van Zienemaan & Sterren.

6. De natste editie ooit? Dat was absoluut in 2015 tijdens Bowie op de Markt. Uit het niets was daar de grootste stortbui ooit. Iedereen vluchtte weg, er ontstond kortsluiting en na 20 minuten werd alles noodgedwongen afgeblazen.

7. De komende editie wordt er eentje van extremen. Jawel. Van alle films die ooit zijn vertoond op Zienemaan & Sterren, kun je dit jaar de langste film, de kortste film, de oudste film én de film met de langste titel gaan bekijken. Komt dat zien!

8. In den beginne vertoonden we de films -lekker retro- op 35mm celluloid. Da’s zo’n zo’n dia-rolletje, maar dan enorm lang. En ingeblikt, zoals leverpastei. Tegenwoordig vertonen we digitaal op DCP. Dat ziet eruit als een dikke videoband, maar is eigenlijk een harde schijf die wordt ingeladen op een dikke server. Vet hè?

9. Vanaf dag één een dikke hit (zelfs als het regent): prikkabels! Je weet wel, die meterslange kabels met gekleurde lampjes.

10. Zienemini was direct een daverend succes. Dit jaar wordt het alweer voor de derde keer georganiseerd en we hebben drie heerlijke films voor de jonge spruitjes op het programma staan.

11. De meest verrassende reacties hebben we ontvangen voor de Noorse film King Curling, die we in 2012 vertoonden.

12. Bij de edities op het Ebbingekwartier mocht er niets in de grond worden geslagen. De hulp kwam vanuit een onverwachte hoek: de brandweer!  Ze kwamen tanks met water vullen die als contragewicht dienden. De jaren erop maakten ze hier zelfs een officiële oefening van. Naast vuurtjes blussen zijn deze spuitgasten ook in te huren voor feesten en partijen.

 

2018-09-09T15:14:21+00:00