Kopie – 2017-06-08T13:27:04+02:00

Project Description

Bowie op de Markt

Ziggy Stardust and the Spiders from Mars

Op vrijdag 14 augustus 2015 vertoonde openluchtbioscoop Zienemaan & Sterren i.s.m. Poptempel Vera en Groninger Forum, de legendarische concertregistratie van het laatste optreden van David Bowie als Ziggy Stardust. Duizenden bezoekers verzamelden zich op de Grote Markt voor de gratis David Bowie concertfilm uit 1973. Het laatste optreden van Ziggy Stardust and the Spiders from Mars was ongeveer een kwartier bezig, toen er een zware onweersbui plotseling een einde maakte aan de gemoedelijke sfeer.

Binnen enkele minuten stond de Grote Markt blank en ontstonden er problemen met de stroomvoorziening, waardoor de film werd gestopt. Bezoekers zochten beschutting bij het stadhuis, in de omliggende kroegen of onder stoelen en tafels. De teleurstelling was groot, maar tegelijkertijd had men begrip voor het feit dat het evenement werd afgelast.

Impressie Ziggy Stardust and the spiders from Mars

Grote Markt als megabioscoop

Na het succes van Brood op de Markt in 2014, verandert de Grote Markt op 14 augustus 2015 wederom in een megabioscoop. Geniet van de unieke concertsfeer op een zitzak vooraan, staand bij de bar of op de trappen van het stadhuis. De toegang is gratis, het scherm is reusachtig en deze cultfilm (op 35mm!) is eenmalig te zien.

Ziggy Stardust and the Spiders from Mars
Regisseur D.A. Pennebaker, bekend van Don’t Look Back over Bob Dylan, zou op die bewuste avond in 1973 slechts een paar nummers opnemen, maar hij besloot het hele concert te registreren. Een gouden greep zo bleek, want voordat Rock ’n’ Roll Suicide werd ingezet zei Bowie: „Not only is this the last show of the tour, but it’s the last show that we’ll ever do.” Gelukkig voor de ontgoochelde fans en pers bleek dit een uitspraak van het persona Ziggy te zijn en ging Bowie door met muziek maken als nooit tevoren. 

Meer Bowie in Groningen
Bowie op de Markt is de kick-off van het Bowie-filmprogramma in het Groninger Forum dat later dit jaar start in het kader van de tentoonstelling Bowie Is in het Groninger Museum. 

Details

Locatie: Grote Markt Groningen
Tijdsduur:
 90 min
Regisseur: D.A. Pennebaker
Entree: gratis
Vertoning op: 14-08-2015

Aftermovie

Screenshots

Bowie op de Markt op OOgtv

Project Details