Loading...
B-movie: Lust & Sound in West Berlin 2018-05-08T15:39:28+02:00

Project Description

Over deze film

Wervelende documentaire over muziek, kunst en chaos in het wilde West-Berlijn van de jaren ’80. Het verhaal van een verdeelde stad, een culturele interzone waarin alles mogelijk was. De tijd van de Neue Deutsche Welle met bands als Die Toten Hosen, Nena en Einstürzende Neubauten komt weer tot leven. Supergeil!

Let’s go back to the eighties! B-Movie is een muziekdocumentaire met een ongekend rijke collage van archiefmateriaal die op aanstekelijke wijze het (muzikale) leven van West-Berlijn van de jaren tachtig documenteert. Deze wervelende tijdmachine wordt bijeengehouden door de persoonlijke getuigenis van de Britse muziekliefhebber Mark Reeder. Hij trok in 1979 van het sombere Manchester naar het “more fucked up” Berlijn, de stad van zijn favoriete muziek: de Neue Deutsche Welle, met underground bands als Einstürzende Neubauten en Die Ärzte maar ook synthesizerpioniers als Tangerine Dream en Klaus Schulze. Reeder neemt intrek in een kraakpand en mengt zich een decennium lang in het culturele leven van de stad die hij “niet mooi, maar oh zo sexy” noemt. Zo wordt hij de manager van vrouwenpunkgroep Malaria! en geluidsmixer van Die Toten Hosen. Reeder, die zich graag in uniform kleedt, vertelt met een voice over op aanstekelijke wijze over het nachtleven van Berlijn (“Alles ist geil!”) en de altijd aanwezige Berlijnse Muur. In ensceneringen wordt hij gespeeld door een lookalike, maar we zien hem ook zelf optreden als figurant in de cultfilms van Jörg Buttgereit.

De documentaire eindigt in 1989, waar de val van de Muur samenvalt met de opkomst van techno als nieuwe muziekvorm. Naast een enorme schat aan fraai archiefmateriaal kan B-Movie bogen op een spetterende soundtrack, met naast genoemde bands ook Nena, Nick Cave, Joy Division en WestBam.

Details

Tijdsduur: 92 min
Regisseur: Jörg A. Hoppe, Klaus Maeck
Met o.a. :
Taal: Engels
Ondertiteling: geen
Land: Duitsland
Vertoning op: 03-09-2017

Trailer

Waarom je deze film niet mag missen:

* B-Movie is muziekdocu, politieke geschiedenisles en een treffend persoonlijk verhaal in één;

* B-Movie heeft een echte ‘reisleider’ die je met humor en in sneltreinvaart meeneemt naar het West-Berlijn voor de val van de muur;

* B-Movie’s reisleider is Mark Reeder. Een bekende muzikant, producer en bovenal: een Brit met humor!;

* B-Movie heeft een grandioze soundtrack, met Westbam’s You Need the Drugs als dromerig Leitmotif;

* B-Movie zit vol met bekende artiesten en bands: Nick Cave, Blixa Bargeld (Einstürzenden Neubauten), Nena, Christiane F, Die Toten Hosen, Die Ärzte en actrice Tilda Swinton.

* de jaren ’80 zijn nog nooit zo smaakvol in beeld gebracht als in deze wervelende documentaire;

* B-Movie zit boordevol fantastisch archief materiaal, dat op een creatieve manier aan elkaar is gemonteerd;

* B-Movie kent geen suffe talkies die, zittend voor een zwart gordijn, saaie herinneringen ophalen over een periode uit het verleden;

* B-movie was een grote hit onder Duitse Freiluft Kino’s;

Screenshots

De pers over B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin

“Enjoyable exercise in punky nostalgia” 

The Hollywood Reporter

“Das West-Berlin der Achtzigerjahre ist ein Ort, über den man Menschen jene Floskel sagen hört. Ein Ort des Exzesses. Ein Ort des Experiments. Eine magische Verwebung aus Zeit und Raum.”

Der Spiegel

 “An appealing memoir of a wild decade” 

The Hollywood Reporter