Loading...
Gouden Suikerbiet Filmcompetitie 2017-06-15T11:05:10+02:00

Gouden Suikerbiet Filmcompetitie

Dit jaar wordt voor de tweede keer de Gouden Suikerbiet Filmcompetitie georganiseerd. Een wedstrijd waarmee filmmakers uit Noord-Nederland worden uitgedaagd een kortfilm in te sturen en mee te dingen naar de Gouden Suikerbiet.

Prijs
De winnaar ontvangt een prijs ter waarde van € 500,-. Bovendien wordt de winnende film direct vertoond aan een groot publiek tijdens de komende editie van Zienemaan & Sterren op 1, 2 en 3 september 2017.

Wereldklasse en lokaal talent
Naast de internationale festivalhits die worden geselecteerd voor het hoofdprogramma, biedt Zienemaan & Sterren extra ruimte voor lokaal talent. De Gouden Suikerbiet is een prijs voor de beste korte film uit Noord-Nederland en is door de organisatie van Zienemaan & Sterren in het leven geroepen om jonge filmmakers te ondersteunen en vertoningsruimte te bieden aan nieuw talent.

De criteria voor het inzenden zijn:

  • De filmmaker is afkomstig uit; Groningen, Drenthe of Friesland
  • Maximale lengte is 10 minuten
  • De film is geproduceerd in 2016 of 2017
  • De film is niet eerder ingezonden voor de Gouden Suikerbiet
  • Alle genres zijn toegestaan (documentaire, animatie, fictie, experimenteel, cross-over)

Films kunnen worden ingezonden naar goudensuikerbiet@zienemaan.nl. Aanleveren kan door middel van een Vimeo- of Youtube-link. Inzenders wordt bovendien verzocht een korte CV of biografie inclusief contactgegevens toe te voegen.

Inzenden voor de Gouden Suikerbiet kan tot en met 24 juli 2017.

Winnaar Gouden Suikerbiet 2016

De korte documentaire Moving Landscapes van regisseur Froukje van Wengerden won de Gouden Suikerbiet Filmcompetitie 2016. Van Wengerden won een suikerbiet en een geldprijs van 500,- euro. Haar film werd direct voorafgaand aan de hoofdfilm op zaterdagavond vertoond op het grote filmscherm.

Juryrapport
De winnaar werd gekozen door een jury bestaande uit Kirsten Ruber (directeur Go Short – International Short Film Festival Nijmegen), Miklós Kiss (Docent film- en mediastudies aan de Rijksuniversiteit Groningen) en Barend de Voogd (Filmjournalist en hoofdredacteur Schokkend Nieuws).

De jury koos voor deze documentaire vanwege ‘de adembenemende cinematografie en het poëtische karakter van de film’. ‘Moving Landscapes neemt je mee op reis door een wereld die enerzijds realistisch is, anderzijds aanvoelt als een droom’, aldus de jury.

Regisseur Froukje van Wengerden is afkomstig uit het Friese Ferwert. Ze studeerde Media & Cultuur aan de UvA en volgde een Master Filmstudies in Antwerpen. Daarna studeerde ze Regie Documentaire aan de Nederlandse Filmacademie.

Jury Gouden Suikerbiet 2017

Wie er met de prijs naar huis gaat wordt tijdens Zienemaan & Sterren bekend gemaakt door de Gouden Suikerbiet jury. Wie de juryleden zijn wordt binnenkort bekend gemaakt.

Naast het winnen van de felbegeerde prijs wordt de winnende kortfilm direct vertoond op het grote filmscherm. Benieuwd wie er met de vergulde suikerbiet vandoor gaat? Koop je kaarten voor de Zienemaan zondag en maak het live mee.

Aftermovie Zienemaan & Sterren 2016